Overgangsmaatregelen TRACIMAT ten einde

ABESCO | veiligheid, milieu & asbest | Veiligheidscoördinatie
Share with Email
Share on LinkedIn
Share on Facebook

Op 24/08/2019 liep de overgangsperiode voor de traceerbaarheid van sloopmaterialen ten einde. Vanaf nu moet je de volledige traceerbaarheidsprocedure, inclusief de sloopopvolging, doorlopen om een verwerkingstoelating van TRACIMAT te krijgen. Dit is een voorwaarde om puin als laag milieurisico-profiel af te leveren bij de breker.

Opmaak sloopopvolgingsplan

Een correcte traceerbaarheidsprocedure start met een sloopopvolgingsplan. De bouwheer is initiatiefnemer voor de opmaak van een sloopopvolgingsplan, maar ook de aannemer kan hiervoor de opdracht geven. Het sloopopvolgingsplan wordt opgemaakt door een Tracimat-deskundige en wordt vervolgens conform verklaard door Tracimat.

Actiepunten

Tijdens de uitvoering zijn er een aantal actiepunten voor de sloper, de breker, en in sommige gevallen ook de deskundige. De traceerbaarheidsprocedure vind je bijvoorbeeld hier schematisch terug.

Zijn er situaties waarbij de overgangsperiode nog geldig is?

Voor de volgende werven loopt de overgangsperiode niet af op 24/08, maar wel op 31/12/2019:

  • Eengezinswoningen
  • Niet-residentiële gebouwen met een bouwvolume van minder dan 1.000 m³
  • In hoofdzaak residentiële woningen met een bouwvolume van minder dan 5.000 m³
  • Alle overige niet-omgevingsvergunningsplichtige sloop- en renovatiewerken

Maar om voor deze werven van de overgangmaatregel te kunnen genieten, dient nog wel een destructieve asbestinventaris te worden opgemaakt die vervolgens door Tracimat conform moet worden verklaard. Nadien kan de sloper onmiddellijk een verwerkingstoelating aanvragen. Contacteer ons dus snel. (linken naar contactpagina)

Voor een volledige uitleg verwijzen we naar de website van Tracimat: http://www.tracimat.be/de-overgangsperiode-loopt-af-op-24-augustus-wat-nu/

Blijf up-to-date

En schrijf je in voor onze nieuwsbrief.