Let us
inspire you
to become
a safe and
sustainable
company

Asbestanalyse

Om uitsluitsel te krijgen of een materiaal asbest bevat is een analyse door een erkend asbestlabo vereist. ABESCO is een erkend asbestlabo dat de analyse uitvoert met polarisatie-microscopie.

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam van diverse verzelachtige mineralen. Deze vezels hebben de eigenschap dat ze zeer fijn zijn en kunnen ingeademd worden tot in de longblaasjes. Ingeademde asbestvezels blijven in de longen achter en kunnen na 30 à 40 jaar diverse kankers veroorzaken.

Er werden vooral 3 soorten asbest aangewend in commerciële toepassingen. Het gaat om crocidoliet, amosiet en chrysotiel, respectievelijk blauwe, bruine en witte asbest genoemd. Crocidoliet en amosiet behoren tot de amfibolen. Ze zijn het meest gevaarlijke asbest omdat het volle, naaldvormige vezels zijn. Chrysotiel behoort tot de serpentijnen. Deze vezels zijn hol en dus soepeler.

Waar kan je asbest verwachten?

Asbest is een materiaal met diverse interessante eigenschappen. Zo is het onbrandbaar, hittebestendig, sterk, bestand tegen agressieve chemicaliën en een elektrische isolator. Het gebruik van asbest in producten is dan ook zeer uiteenlopend. Men spreekt van meer dan 3.000 toepassingen. Kortom je kan asbest zowel terug vinden in woningen als in grote kantoor- en fabrieksgebouwen.

Hoe weet je dat asbest in een materiaal zit?

Enkel op basis van een microscopische analyse kan zekerheid verkregen worden of een materiaal asbest bevat. Asbestvrije materialen bevatten immers vaak ook vezels doch deze zijn niet of alleszins minder gevaarlijk. Soms is het asbest zo fijn verdeeld dat het asbest zelfs met optische microscopisch moeilijk te vinden valt.
In uitzonderlijke gevallen kan dan geopteerd worden voor een veel duurdere analyse met elektronenmicroscopie.